FM Architecten: Onderzoek in architectuur en stedenbouw

Architectuur

Een Deuntje

Ons idee voor het beleefbaar maken van de booractiviteit onder de grond
tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn bestaat uit het veroorzaken van een
rage onder de inwoners van Amsterdam. We willen de geluiden die de boor onder de grond maakt, vertalen in een muziekstukje, waarvan de losse tonen bij de bloemenstallen in de stad voor een gering bedrag te verzamelen zijn. Iedere toon zit verscholen in een ‘rietpluim’, eentje met zo’n ‘sigaar’ eraan.

Ieder afzonderlijk geluid dat de boor maakt onder de grond (bv: -brr-zoem-stamp -klik -ttss-kksst-brom-etc.) kan met behulp van sampling technieken in digitale tonen omgezet worden. De chip en een microfoontje zitten in de sigaar. Per rietpluim is er een toon of ritme, en per bosje rietfluitjes ontstaat er—afhankelijk van de verzamelde akoestische ingrediĆ«nten—een steeds andere muzieksessie.

We hebben gekozen voor een rietpluim omdat dit gebied zonder Amsterdam en Noord/Zuidlijn de rand van de Zuiderzee zou zijn met rietkragen langs de oevers. De bewoners zouden met het buigzame riet van alles doen: Rietfluiten maken, daken voor de huizen, meubels en vissersmanden. Net als het riet, dat tegenwoordig gebruikt wordt om water te filteren, filteren onze rietpluimen het fragmenteerde geluid van een onzichtbaar proces.

Team: C. Arends, A. Fuchs