FM Architecten: Onderzoek in architectuur en stedenbouw

Architectuur

Meran Thermalbad

De Spa is het structurerende principe in de stad Meran: en als route (infrastructuur) en zonering (programma) en sferen (publiek/ privé) en niveau (topografie) en historische relaties. Het bad tangeert tijdelijke en permanente bewoners: inwoners, toeristen, kuurgasten, bezoekers etc.

De in elkaar verlopende zones worden bepaalt door een gradatie van publiek naar privé, van extrovert naar introvert, van hoog naar laag, van snel naar langzaam. Dit refereert ten ene aan het levendige van de promenadecultuur van Meran en ten ander aan de intieme belevenis van het bad, de individuele confrontatie met het zelf op een sensueel niveau door het element water.

De taal van de gebouwde architectuur is gerelateerd aan de gradatie van de verschillende sfeerzones: van geometrisch naar vrije vormgeving. In de vrije bouwvorm zijn de bewegingen van de bezoekers gemanifesteerd en metaforisch de stroom van het water. Het water zelf is in ‘rationele’ vormen gebracht; een referentie aan de techniek die het mogelijk maakt op deze plek en deze manier een bad te kunnen nemen.

Team: J.F. Groos, A. Fuchs