FM Architecten: Onderzoek in architectuur en stedenbouw

Architectuur ATELIER

voor Eveline en Itamar

Het atelier voor de beeldend kunstenaar Evelien van Duyl is een zoektocht naar een optimum op meerdere vraagstukken: Hoe kan het gebouw ingepast worden in het landschap? Hoe ziet het maatwerkatelier voor de werkzaamheden eruit? Kan het gebouw een verband leggen tussen de vormgeving en het werk?

Het nieuwe atelier ligt naast een oud tolhuis in het buitengebied van de gemeente Loppersum. De cultuurhistorie geeft in het Noorden van Groningen weinig aanleiding voor de typologie van een atelier. Bijgebouwen in het buitengebied hebben enorme afmetingen terwijl bijgebouwen in de kernen juist heel bescheiden zijn. Het ontwerp is dan ook geen van beiden.

Qua afmeting en uitstraling voldoet het gebouw aan de bouwvoorschriften voor een bijgebouw; qua vormgeving refereert het gebouw aan de landbouwschuren in de omgeving. Dat het gebouw een andere functie behelst dan de referentie is een oogopslag duidelijk. Het spel van ‘referenties’ en associaties is dan ook één van de aspecten die bij het werk van van Duyl in het oog springt.

Team: M. Melenhorst, A. Fuchs en aannemer S. Buursma (www.go-best.nl)

Zie ook www.evelinevanduyl.com