FM Architecten: Onderzoek in architectuur en stedenbouw

Architectuur

Follow Me

Met het project “follow me…” nodigen wij de bezoekers en de bewoners van Oud-Zuid uit om het stadsdeel op ongekende wijze te verkennen. De fysieke en sociale ruimte kent verschillen tussen openbaar, semi-openbaar en privé. Hiervan tasten wij op speelse manier de vertrouwde grenzen af en aan door het middel van choreografische instructies.

Om contact op te nemen met de bezoeker maken wij gebruik van een bestaand systeem. Iedereen komt met een zekere regelmaat in aanraking met het feit dat er voor het parkeren van een auto betaalt moet worden. De parkeerautomaten zijn verspreid over het hele stadsdeel en zijn een vanzelfsprekend element in het straatbeeld. De achterkant van de parkeerkaartjes is dan ook de drager voor onze choreografische instructies. Het project is een subtiele interventie die toch een groot publiek bereikt. Per jaar worden er 4-5 miljoen kaartjes verkocht.

“No destination, allow yourself to be guided”
Vergelijkbaar met een schatzoeker ontvangt de bezoeker een instructie op de achterkant van zijn parkeerkaartje. Deze instructie is een andere vorm van een routebeschrijving, een routebeschrijving die rekening houd met het onverwachte en flexibel op de actuele situatie kan inspelen.

Team: M. Tränkle, A. Fuchs